EVALUARE

Evaluarea complexă a abilităților copilului cu intarzieri in dezvoltare

Evaluarea complexă a copiilor cu întârzieri de neurodezvoltare este un proces esențial în identificarea nevoilor și potențialului acestor copii si pentru a  realiza un plan individualizat de intervenție. Instrumente și chestionare utilizate de mine, sunt: 

 

Denver – (Denver Developmental Screening Test II) – folosit pentru evaluarea nivelului de dezvoltare, prin care se identifica probleme in dezvoltarea copiilor cu varste cuprinse intre 0-6 ani.  Contine 125 de itemi sub forma unor sarcini interactive si testeaza 4 domenii: personal-social, motor fin-adaptativ, limbaj, motor-grosier.

 

ASRS – Autism Spectrum Rating Scales – un ghid ce ajuta in stabilirea unui diagnostic, dar si pentru monitorizarea progreselor interventiei. Instrumentul este util in evaluarea comportamentelor asociate tulburarilor de spectru autist (TSA) si este aplicabil persoanelor cu varste intre 2 si 18 ani. 

 

EduABA - este o scala de evaluare de evaluare psihologică pentru copilul cu tulburare de dezvoltare care oferă o imagine de ansamblu asupra dezvoltării copilului si este folosită ca punct de plecare în construirea planului personalizat de intervenție, potrivită pentru copii de la 0 ani si identifica abilitățile pana la 6 ani. Scala de evaluare în educația timpurie vizează dezvoltarea copilului pe 5 domenii de dezvoltare (dezvoltare fizica, dezvoltarea limbajului, proces de învățare, dezvoltarea socio-emotionala, dezvoltarea cognitivă), 12 subdomenii și 55 de secvențe curiculare. Chestionarul cuprinde 1200 de itemi ce pot fi testați. La elaborarea chestionarului au lucrat patru specialiști din România cu experiență în terapia Tulburărilor de Spectru Autist, analiști comportamentali cu acreditare ca Board Certified Behavios Analyst: Anca Dumitrescu, BCBA, Alina Bobarnac, BCBA, Adiana Bălșanu, Psiholog și Violeta Mihalașcu, Psiholog. Aceasta evaluare necesita 2,3  întâlniri de evaluare.

 

Portage – grila Portage masoara abilitatile copilului de pana la 6 ani pe 5 paliere: socializare, limbaj, cognitiv, autoservire si motricitate. Rezultatul testului ofera o viziune de ansamblu cu privire la abilitatile copilului. Este o evaluare mai putin complexa, insa are avantajul ca in urma aplicarii grilei, reiese varsta mentala si este calculat coeficientul de dezvoltare, facand astfel posibila o monitorizare facila a progreselor in timp.

 

Scala integrată de dezvoltare -  reprezintă un ghid cu privire la dezvoltarea copiilor care este rezultatul utilizării a aproximativ 50 de scale de dezvoltare existente pentru copiii fără deficienţe senzoriale. Această scală oferă o imagine de ansamblu a dezvoltării auditive, a dezvoltării memoriei auditive şi a înţelegerii limbajului. 

 

Alte metode specifice de evaluarea limbajului

+4 0726 711 982         contact@alexandrafodor.ro

Nume si prenume
Telefon
Conținutul mesajului:
Ce ai nevoie?
Expediază
Expediază
Mesajul a fost expediat — Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile obligatorii!

2023 - 2025 Fodor Alexandra - toate drepturile rezervate 

Fodor Alexandra-Daniela

Cabinet Individual de Psihologie

 

📌Sediu: Iernut, str. Mihai Eminescu, bl 27A/7, Mureș

📌Punct de lucru: Iernut, str. Mihai Eminescu, bl 17A/1, Mureș

 

CUI 44341085

 

email:

✉️ contact@alexandrafodor.ro

✉️ alexandra.fodor@mail.com

 

📞+4 0726 711 982